ustanovitev s.p.

Bi želeli postati samostojni podjetnik? Ustanovitev s. p. je lahko dobra odločitev, če je seveda premišljena in če imate dobro poslovno idejo za utečen posel.

USTANOVITEV S. P. IN REGISTRACIJA S.P. – BI ŽELELI POSTATI SAMOSTOJNI PODJETNIK?

Nemalokrat se ustanovitev s. p. tudi veliko bolj splača kot ustanovitev d. o. o., saj je pri ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo potreben začetni kapital, kar za ustanovitev s. p. ne velja. Če vas zanimajo še druge razlike med obema vrstama poslovnih subjektov, vam lahko pri tem pomaga naša odvetniška pisarna, ki lahko poskrbi tako za ustanovitev s. p. kot za ustanovitev d. o. o.

ZAKAJ USTANOVITI S. P.?

Glavna prednost, ki jo ima ustanovitev s. p. v primerjavi z ustanovitvijo drugih vrst gospodarskih družb, je to, da lahko samostojni podjetnik postanete v zelo kratkem času, saj je sam postopek nadvse enostaven in ne prinaša nobenih velikih stroškov. Za s. p. se je pametno odločiti:

 • ker je postopek ustanovitve hiter in enostaven,
 • ker so začetni stroški zelo nizki,
 • ker za ustanovitev s. p. ni potreben osnovni ustanovitveni kapital,
 • ker lahko samostojni podjetnik prosto razpolaga z denarjem na računu,
 • ker je do določene višine dobička s. p. davčno bolj ugoden kot d. o. o.,
 • ker je s. p. možno tudi zelo hitro zapreti brez večjih komplikacij.

Ustanovitev s. p. je z več vidikov za marsikoga lahko odlična možnost, ki mu brez velikih stroškov ali finančnih vložkov omogoči hitre in enostaven vstop v svet podjetništva in priložnost za izgradnjo lastnega posla. Seveda pa je pred odločitvijo za ustanovitev s. p. treba dobro pretehtati specifično situacijo posameznika in dejavnosti, s katero se bo ta ukvarjal, predvsem pa dobro poznati vse prednosti in slabosti, ki jih taka oblika poslovanja prinaša. V primeru, da bi pri tem potrebovali nasvet ali imate kakšna vprašanja s tega področja, se obrnite na našo odvetniško pisarno, kjer smo pomagali že mnogim podjetnikom tako pri ustanovitvi s. p. ali d. o. o. kot pri samem poslovanju.

POKLIČITE NAS

Če potrebujete našo pomoč ali imate kakšno vprašanje, nam pišite ali nas pokličite na spodnjo telefonsko številko.

Brez pritiskov se odločite ali smo prava izbira za vas.

Kontakt

KAKŠNE SO SLABOSTI POSLOVANJA KOT S. P.?

Čeprav ima poslovanje v obliki s. p. kar nekaj prednosti, pa to vseeno ni vedno najboljša izbira, saj ima takšen način poslovanja tudi nekatere slabosti, zaradi katerih se splača premisliti, ali bi bila to za vas res najbolj ugodna možnost na dolgi rok. Ustanovitev s. p. zaradi specifičnosti takšne oblike poslovnega subjekta prinaša večje tveganje v primeru neuspešnosti poslovanja, finančnih težav ali nelikvidnosti.

Pred odločitvijo za ustanovitev s. p. je treba tako vedeti tudi:

 • da samostojni podjetnik posameznik odgovarja z vsem svojim premoženjem (z njim mora poplačati dolgove podjetja),
 • da ima d. o. o. večji ugled med strankami kot s. p., zato mu te veliko bolj zaupajo,
 • da je pri mednarodnem poslovanju d. o. o. veliko bolj ustaljena oblika, zato lahko z njo lažje dobite poslovne partnerje kot v primeru, da ste samostojni podjetnik,
 • da se pri doseganju višjih dobičkov zaradi davčnih obveznosti bolj splača imeti d. o. o. kot s. p., saj je slednji obdavčen kot fizična oseba, zato pri visokem dobičku plača visok znesek dohodnine.

KAJ MORATE VEDETI PRED USTANOVITVIJO S. P.?

Pred ustanovitvijo s. p. je treba pridobiti čim več informacij o tem, ali se vam ustanovitev takšnega poslovnega subjekta splača ter kakšna tveganja prinaša. Če razmišljate o poslovni poti, a niste popolnoma prepričani, ali bila ustanovitev s. p. najboljša možnost za vas, potem se obrnite na našo odvetniško pisarno, kjer vam bomo z veseljem svetovali. Naša odvetniška pisarna vam lahko pomaga pri odločitvi, katera oblika bi bila za vas najbolj primerna tako z vidika čim bolj uspešnega poslovanja in varnosti vašega premoženja kot z davčnega vidika.

Zagotovo drži, da je v določenih primerih odločitev za ustanovitev s. p. lahko precej tvegana, kar se še posebej pokaže v času finančne krize ali takrat, ko pride do izrednega dogodka – poškodbe, nesreče, bolezni itd. in s tem izpada dohodka ali nezmožnosti nadaljevanja s poslom. V takšnih primerih s. p. hitro postane nelikviden, zaradi česar je ogroženo tudi njegovo osebno premoženje.

Če se odločate za ustanovitev s. p. namreč ne smete pozabiti na to, da slednji odgovarja z vsem svojim premoženjem, tudi osebnim. Glede na to, da v Sloveniji vlada precej velika plačilna nedisciplina, zaradi katere je moral svojo poslovno pot končati že marsikateri samostojni podjetnik, je d. o. o. vsekakor bolj varna oblika poslovanja, saj z ustanovitvijo družbe z omejeno odgovornostjo zaščitite osebno premoženje družbenikov. Zato je treba o tem, ali se vam ustanovitev s. p. res splača ali pa bi se bilo bolje odločiti za d. o. o., zavod ali kakšno drugo obliko poslovnega subjekta, dobro razmisliti ter se po potrebi posvetovati tudi s strokovnjakom za to področje.

PREOBLIKOVANJE S. P. V D. O. O.

V primeru, da že imate s. p., a ste ugotovili, da bi se vam bolj splačalo imeti d. o. o., se lahko odločite za njegovo preoblikovanje. Sam postopek je načeloma dokaj enostaven, vendar pa je pred začetkom postopka treba vedeti, ali se nam takšno preoblikovanje sploh splača ter na kakšen način ga izvesti, saj sta možna dva različna načina. Kateri je bolj primeren za vaše podjetje, je odvisno od različnih dejavnikov, ki so specifični za vsak primer posebej.

Če se postopka preoblikovanja lotite s pomočjo pravnega strokovnjaka, bo vse skupaj trajalo veliko manj časa, predvsem pa bo statusno preoblikovanje potekalo brez kakršnih koli zapletov. Za preoblikovanje s. p. v d. o. o. se je pametno odločiti:

 • ko ima s. p. več zaposlenih,
 • ko je zaradi višine dobička davčna obremenitev s. p. previsoka,
 • ko si s. p. želi pridobiti večjo kredibilnost na trgu in med poslovnimi partnerji,
 • ko podjetnik kot s. p. ne more pridobiti ustreznega financiranja ali sodelovati na določenem razpisu,
 • ko se s. p. sooča s plačilno nedisciplino strank oziroma obstaja tveganje, da lahko pride do nelikvidnosti,
 • ko se samostojni podjetnik posameznik odloča za sklepanje poslov v zelo visokih zneskih,
 • ko s. p. želi nastopiti na mednarodnem trgu,
 • ko samostojni podjetnik posameznik izpolnjuje pogoje za upokojitev, a želi še naprej sodelovati pri poslovanju (pri d. o. o. je to možno, kot s. p. pa ne more prejemati pokojnine).

Ocena

Skupna ocena storitve
Ocena: 0, Glasov 0
Call Now ButtonPOKLIČITE