Darilna pogodba za avto

Darilna pogodba za avto mora biti sklenjena in podpisana v pisni obliki, katero lahko sestavimo sami ali s pomočjo e-obrazca.

Velikokrat se zgodi, da znotraj družine ali izven nje želimo podariti svoje osebno vozilo, za kar je potrebno skleniti darilno pogodbo za avto. Največ darilnih pogodb se sklene ravno znotraj družine, ko želi en družinski član, podariti drugemu, svoje osebno vozilo. V nadaljevanju vas želimo seznaniti z vsemi potrebnimi informacijami in zakonitostmi celotnega postopka.

DARILNA POGODBA ZA AVTO

Z darilno pogodbo za avto, se darovalec zaveže na obdarjenca neodplačno prenesti lastninsko pravico, obdarjenec pa mora izjaviti, da se s tem strinja.

DARILNA POGODBA ZA AVTO IN POSTOPEK PREPISA

  • Podpis darilne pogodbe (sestavljena lastnoročno ali s pomočjo e-obrazca).
  • Poslati podpisano pogodbo avto na FURS (Finančni urad Republike Slovenije), kjer potrdijo ali je posel oproščen davka ali je potrebno plačilo davka.
  • Z ožigosano darilno pogodbo za avto s strani FURS -a- opravita darovalec in obdarjenec prepis na pristojni upravni enoti, lahko tudi pri pooblaščenih servisih tehničnih pregledov vozil (obvezno se morata prepisa obe stranki udeležiti osebno, ter imeti seboj identifikacijske osebne dokumente).
  • Obdarjenec oziroma nov lastnik, mora nato opraviti zavarovanje vozila.

POKLIČITE NAS

Če potrebujete našo pomoč ali imate kakšno vprašanje, nam pišite ali nas pokličite na spodnjo telefonsko številko.

Brez pritiskov se odločite ali smo prava izbira za vas.

Kontakt

DARILNA POGODBA ZA AVTO IN PLAČILO DAVKA

  • Kadar je darilo v prvem dednem redu (oče, sin,…) je to oproščeno davka, a je pogodbo vseeno potrebno dostaviti na finančni urad.
  • Kadar je vrednost avtomobila manj kot 5.000 evrov, je obdarjenec oproščen plačila davka, ne glede na to ali je z darovalcem v sorodstvenem razmerju ali ne. V tem primeru, oddaja vloge za odmero davka ni potrebna.
  • Za vsa ostale primere, se plača Davek na dediščino in darila po lestvici, ki je navedena v 8. členu Zakona na dediščino in darila.

Darilna pogodba za avto je preprost in formalen postopek, a mora biti kljub temu izpeljan pravilno in v skladu z zakonodajo, v izogib morebitnim kasnejšim neprijetnostim. Zato vsem, ki poklanjate svoje osebno vozilo svetujemo, da preverite ali je vaše razumevanje vseh potrebnih korakov pravilno. V primeru kakršnih koli vprašanj, se obrnite na nas, naša odvetniška pisarna vam namreč z veseljem odgovori nanj.

Ocena

Skupna ocena storitve
Ocena: 0, Glasov 0
POKLIČITE