nakup nepremičnine predpogodba in davek

Nakup nepremičnine predstavlja eno izmed najbolj pomembnih odločitev v našem življenju. Imeti lasten dom je želja večine nas in velja v Sloveniji za eno večjih vrednot, kar nakazuje tudi visoka stopnja lastniških stanovanj.

Nakup doma je zagotovo velik projekt, ki terja obilo priprav, zbiranja potrebnih informacij, ogledov, obiska bank,  sposobnost sprejemanja modrih odločitev in drugo. In prav je tako. Ravno zato, ker gre za finančno eden večjih projektov v vašem življenju in ker bo nepremičnina, ki jo nameravati kupiti postala vaš dom, kjer se želite počutiti varno, prijetno, udobno in predvsem, da bo izpolnilo vaše želje, zahteve in pričakovanja, je prav da si za nakup nepremičnine vzamete dovolj časa, da pridobite čim več koristnih in potrebnih informacij in se povežete s osebami, ki imajo na tem področju največ izkušenj.

POTREBNI KORAKI KO SE ODLOČATE ZA NAKUP NEPREMIČNINE:

 1. Dobro razmisliti in preveriti ali ste na nakup finančno pripravljeni. Namreč potrebno se je zavedati, da banka v večini primerov ponuja kredit le v višini 60% celotne vrednosti nepremičnine. Dobro presodite in razmislite kako boste priskrbeli preostalih 40 % ter kakšna višina obroka in doba odplačevanja je za vas sprejemljiva.
 2. Kakšne so vaše želje, potrebe in pričakovanja glede vašega doma so izjemno, včasih celo najbolj pomembna izhodišča ko se odločate za nakup nepremičnine. Vzemite si dovolj časa in dobro razmislite o tem, kako želite da izgleda vaš dom. Priporočljivo si je vse tudi zapisati, večkrat prebrati, prediskutirati, kaj dodati.
 3. Obisk bank in pridobitev ponudbe o financiranju nepremične je ravno tako izjemno pomemben korak, kajti višina obrestne mere, doba odplačevanja, valuta v kateri se vzame kredit so še kako pomembni dejavniki. Banke ponujajo različne oblike kreditiranja in se je smiselno o njih dobro poučiti, morda celo poiskati strokovno pomoč za lažje odločanje.

POKLIČITE NAS

Če potrebujete našo pomoč ali imate kakšno vprašanje, nam pišite ali nas pokličite na spodnjo telefonsko številko.

Brez pritiskov se odločite ali smo prava izbira za vas.

Kontakt

POSTOPEK NAKUPA NEPREMIČNINE

Postopki pri nakupu nepremičnine so zelo podobni ne glede na to ali kupujete hišo, stanovanje, parcelo ali poslovni prostor in vsebujejo naslednje aktivnosti:

 • Pridobitev zemljiškoknjižnega izpiska nepremičnine, kjer preverite lastništvo nepremičnine ter ali so na njej kakšne plombe ali omejitve.
 • V primeru, da je iz Zemljiške knjige razvidno, da je na nepremičnine obremenitev v obliki bančne hipoteke, naj prodajalec pridobi izjavo banke, da bo omogočila izbris hipoteke po poplačilu hipoteke.
 • Preverite ali ima nepremičnina vsa potrebna dovoljenja (gradbeno dovoljenje, uporabno dovoljenje, služnost,…).
 • Pravilna in zakonsko predpisana sestava pogodbe, katero po navadi pripravi nepremičninsko podjetje, odvetnik ali notar. Pogodbo večkrat preberite in v primeru dvoma, nejasnosti ali vprašanj si priskrbite najbolje pomoč strokovno usposobljenih in na tem področju izkušenih oseb (priznana nepremičninska agencija, odvetnik, notar).
 • Ob podpisu pogodbe je praksa, da kupec prodajalcu plača aro, ki je zavedena kot sestavni del pogodbe.
 • Prodajalec nato plača davek na promet z nepremičninami. V roku 15 dni je potrebno pri finančni upravi vložiti prijavo za odmero 2 % davka na promet z nepremičninami, v roku 30 dni pa je potrebno davek tudi plačati.
 • Na osnovi plačila Finančna uprava RS (FURS) na pogodbi potrdi, da je davek plačan.
 • Notar, ki prejem potrjeno kupoprodajno pogodbo s strani FURS overi podpise strank in shrani pogodbo (lahko jo shrani tudi nepremičninska agencija, kar je večini primerov brezplačno).
 • Sledi transakcija kupnine na račun prodajalca. V primeru osebne izročitve je zaželena prisotnost prič.
 • Ko je nakazana kupnina, notar ali nepremičninska agencija izroči kupcu pogodbo ter zemljiškoknjižno dovolilo, na osnovi katerega je možen vpis svojega lastništva nepremičnine v zemljiško knjigo.
 • Sledi predaja nepremičnine in ureditev prepisa priključkov na nepremičnini( telekomunikacije, elektrika, plin, voda,…).

Nakup premičnine je izjemno odgovorno dejanje, ki pa se mnogokrat odvija v naglici z obilico stresa, nesigurnosti in strahu. Svetujemo vam, da za tisti del, kjer je odgovornost na vaši strani, ko morate resnično, podrobno in utemeljeno pretehtati različne možnosti in sprejeti tisto pravo odločitev, ki vam bo prinesla tisti pravi dom opravite vi, vse ostalo pa prepustite nam. V naši odvetniški pisarni bomo poskrbeli da bodo vse pravne formalnosti urejene korektno, strokovno in hitro.

Call Now ButtonPOKLIČITE