davek na darilno pogodbo

DAVEK NA DARILNO POGODBO

Če želimo neko stvar, predmet ali pravico, ki je naša last podariti nekomu drugemu, je potrebno skleniti darilno pogodbo.

Darilna pogodba, je pogodba, s katero darovalec neodplačno prepusti obdarjencu kakšno stvar ali pravico, obdarjenec pa se s tem strinja.

Predmet darilne pogodbe je lahko karkoli, kar je tudi sicer predmet kupoprodajne pogodbe, lahko je torej premičnina (sem štejemo tudi denar, vrednostne papirje,…), nepremičnina ali pravica oziroma dovolilo. Najpogosteje podarjena darila v Sloveniji so osebna vozila in nepremičnine.

Ker gre za pravno veljavno pogodbo, mora biti darilna pogodba sklenjena v pisni obliki ali, da je predmet pogodbe – darilo, dejansko izročeno. V primeru, da gre za sklepanje darilne pogodbe med zakoncema, je to potrebno skleniti v obliki notarskega zapisa.

Davek na darilno pogodbo ureja Zakon o davku na dediščino in darila (ZDDD) in predstavlja pravno podlago, saj opredeljuje višino davka v primeru darovanja in dedovanja.

Predmet obdavčitve je premoženje, ki ga fizična oseba prejme kot darilo in se ne šteje za dohodek.

Davka oproščeno darilo je tisto, ki ga prejme dedič darovalca v prvem dednem redu, kamor sodijo potomci in zakonec, kar velja tudi za obdarjenca, ki ima izenačen status z dedičem prvega reda (pastorek, zet, snaha, obdarjenec, ki je z darovalcem registriran v istospolni partnerski skupnosti itd). Davka je oproščen tudi obdarjenec, ki se po določbah Zakona o zemljiških zemljiščih (ZKZ) šteje za kmeta, če v dar dobi kmetijsko zemljišče (v primeru, da se pred potekom petih let obdarjenec preneha ukvarjati s kmetijsko dejavnostjo ali zemlje ne obdeluje več, se mu davek naknadno odmeri). Davka je oproščen tudi zavezanec, ki  darilo brez povračila odstopi državi, občini ali pravnim osebam zasebnega prava (verske dejavnosti, dobrodelne, zdravstvene, izobraževalne,…).

POKLIČITE NAS

Če potrebujete našo pomoč ali imate kakšno vprašanje, nam pišite ali nas pokličite na spodnjo telefonsko številko.

Brez pritiskov se odločite ali smo prava izbira za vas.

Kontakt

V primeru, da je vrednost podarjene premičnine manjši kot 5.000€ je obdarjenec ravno tako oproščen plačila davka.

Vsi ostali obdarjenci so dolžni plačati davek, glede na veljavni dedni red določen po progresivni lestvici, navedeni v 8.členu zakona na dediščine in darila.

Davčna osnova za davek na darilno pogodbo je vrednost v dar prejetega premoženja. Pri premičninah   (razen pri denarju) je vrednost za odmero davka tržna vrednost tega premoženja znižana za 5.000 evrov (če je premičnina manjše vrednosti kot 5.000 evrov ni predmet obdavčitve).

Ali ste v primeru obdaritve dolžni plačati davek, kakšen bo davek na darilno pogodbo, kje in kako lahko uredite vse formalnosti ter dobite morebitne odgovore na vaša vprašanja, vse to vam z veseljem ponudimo pri naši odvetniški družbi.

Skupna ocena storitve
Ocena: 5, Glasov 1
Call Now ButtonPOKLIČITE